1800-luvun loppu
Alkoi jo tuntua siltä, että kotivirta oli aivan lähellä. Vielä hetki ja tuttu koski virtaisi kuohuen vastaan.
Jokin ei kuitenkaan tuntunut oikealta. Tutut kivet olivat kadonneet ja uoma oli muuttanut muotoaan. Kelvollista soraa pesäntekoon ei ollut juuri missään. Harvat jäljellä olleet pesäpaikat oli jo varattu.
***
1900-luvun loppu
Järventakaisen metsäpuron, jossa taimen oli itse kuoriutunut tähän maailmaan, pitäisi olla seuraavan lahden pohjukassa. Hän ui kohti kotiaan, mutta vesi muuttui puron suulla oudon tummaksi ja sameaksi. Puron pohja ja sora olivat hienon lietteen peitossa.
Johonkin munat piti laskea. Kelvollista pesäpaikkaa ei kuitenkaan löytynyt, joten munat jäivät kypsymättä.
TIETOA
– 1800-luvun loppupuolelta 1900-luvun loppupuolelle puiden uitto oli tärkein tapa siirtää raaka-ainetta latvavesien metsäsavotoilta puunjalostusteollisuuden käyttöön.
– Uittoa varten taimenten vaellusreittien ja kutupaikkojen kosket sekä monet metsäpurot tuhottiin perkauksin ja uittorakentein. Koskien kivet räjäytettiin tai siirrettiin rannalle. Virtojen mutkiin ja suvantoihin tehtiin uittorakenteita.
– Myöhemmin 1950-luvulta alkaen metsä- ja suo-ojitukset sekä lisääntyneet avohakkuut kasvattivat metsäpurojen kiintoainekuormitusta. Soilta ja metsämailta peräisin olevaa humusta liettyi yhä enemmän purojen pohjien sorakerroksia peittämään, mikä edelleen vaikeutti taimenten tilannetta.
– Virtavesiä on Rautalammin reitillä 1990-luvulta alkaen alettu ennallistaa taimenten vaatimuksille sopiviksi.
Lähteet
Valkeajärvi, Pentti ym. (2016): Kalastajan Konnevesi, Konneveden kalatutkimus ry, Keuruu.
Luonnonvarakeskus: Taimenen uhanalaisuus. www.kalahavainnot.luke.fi/kalalajitieto/fi/taimenen-uhanalaisuus, haettu 6.2.2024.
Kuopion vesi- ja ympäristöpiiri (1992): Rautalammin reitti – Kansallisvesi. Kehittämissuunnitelma. Vesi- ja ympäristöhallitus, Kuopion vesi- ja ympäristöpiiri, Helsinki.
Esimerkkitapaus: Kukertaisjoen kunnostus Vesannolla. Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry, https://skvsy.fi/wp-content/uploads/2016/09/purot_kunnostuskohteina_kukertajaisjoki.pdf.
Kuva: Metsää ojitetaan caterpillarin vetämällä auralla Limingan osuusmeijerin metsäalueilla Koskelankylän reunamilla Limingassa 24.10.1961. Journalistinen kuva-arkisto, CC-BY-4.0.